Selecteer een pagina

Water is een essentieel onderdeel voor het menselijk voortbestaan en toch weten we eigenlijk maar bar weinig van het doorzichtige goedje dat elke dag met liters door ons systeem vloeit. We nemen klakkeloos aan dat kraanwater in Nederland van de hoogste zuiverheidsgraad is maar is dat eigenlijk wel zo? Mensen met een slecht immuunsysteem zijn vatbaar voor vervuild water. Volgens het Centres For Disease control and Prevention  zijn watersystemen vatbaar voor o.a.: Salmonella, koper, lood, nitraat en het norovirus. Om maar niet te spreken van de overdaad aan metabolieten van medicatie die tegenwoordig in drinkwater detecteerbaar zijn. Een oplossing zou kunnen zijn om alleen nog maar flessenwater te drinken. Maar dat is onpraktisch, slecht voor het milieu en duur. Een waterfilter zou een goede oplossing kunnen zijn. 

Belangrijkste soorten waterfilters:

Tapwater filter: 

Deze variant wordt direct gemonteerd aan je kraan om het water te zuiveren. Ze bestaan meestal uit een gedeelte met sediment die grote onzuiverheden zoals modder en zand kunnen filteren en een actieve koolfilter die sommige chemicaliën en micro-organismen kunnen verwijderen. Een voordeel van dit systeem is dat je direct toegang hebt tot je water (je hoeft niet eerst te wachten tot je water gezuiverd is, zoals bij een externe waterzuiveraar), een nadeel is dat ze zeker niet alle onzuiverheden uit het water filteren. 

Omgekeerde Osmose filter:

Voor nog meer precisie kies je voor een omgekeerde osmose filter. Deze (externe) filter trekt het water door een heel fijn membraan. Deze systemen staan bekend om hun vermogen om onzuiverheden met zeer hoge precisie te verwijderen. Het nadeel van een dergelijk systeem is dat ze erg prijzig zijn en om veel onderhoud vragen. Ze zijn vatbaar voor de ophoping van bacteriën als ze niet goed worden schoongemaakt. Daarnaast wordt er veel water verspild bij het proces en dat is slecht voor het milieu. 

Ionisator:

Een ionisator is in feite een waterontharder. Ionisatoren halen kalk uit het water door een proces dat elektrolyse wordt genoemd. Bij dit proces worden magnesium en calciumionen uitgewisseld met andere ionen zoals waterstof- en natriumionen. Zo heb je minder last van witte kalkvlekken op je kraan en in de douche en gaan huishoudelijke apparaten langer mee. Deze filters worden ook vaak gebruikt in het bedrijfsleven omdat je er op grote schaal water mee kunt ontharden. 

Water is essentieel voor leven, en zal dat ook altijd blijven. Een element om zuinig op te zijn dus. Wil je een waterfilter aanschaffen? Kijk goed rond en laat je informeren. Er zijn veel verschillen in prijs, onderhoudscriteria, installatiemethodes en garanties.