Selecteer een pagina

Een gemiddeld mens slaapt ongeveer een derde van zijn leven. Iemand die 90 jaar oud wordt slaapt dus ongeveer 30 jaar van zijn leven. 30 jaar! Een groot deel van je leven speelt zich dus af tussen de lakens. Alle zoogdieren slapen, hoe slaap precies werkt is nog steeds niet helemaal duidelijk. Dat het een absolute noodzaak is voor je functioneren is inmiddels wel duidelijk. Slaaptekort draagt bij aan mentale vermoeidheid, vergeetachtigheid en een slechte stemming. Daarnaast hebben mensen met een burn-out vaak last van slaaptekort of slechte kwaliteit van slaap. Een goede nachtrust is dus essentieel. Hoe kunnen we het zo comfortabel mogelijk maken in de kamer waar je jarenlang doorbrengt?

Matras:

Een goed matras is natuurlijk een eerste vereiste. Ze zijn er dan ook in vele smaken van allerlei materialen, van het ouderwetse veermatras tot matrassen van meer moderne materialen zoals schuimrubber en latex. Het nieuwste snufje is het smart matras. Dit is een matras met interne sensoren dat zich automatisch aanpast aan je lighouding. 

Gordijnen:

Natuurlijk is het lekker om wakker te worden van een lente zonnetje dat in je gezicht straalt maar laten we eerlijk zijn, dit is een uitzondering. Dat lentezonnetje dat door je gordijnen straalt kan ook zomaar de bouwlamp van je buurman zijn die om zeven uur ‘s ochtends begint met zijn verbouwing. Dat wil je natuurlijk niet. Kies daarom voor verduisteringsgordijnen. Deze voorkomen niet alleen de lichtvervuiling, ze zorgen ook dat je slaapkamer koeler wordt. 

Slaap tracker:

Naast je stappen kan een smartwatch ook je slaappatroon bijhouden. Zo weet je of je slaapcyclus een normaal patroon volgt en of je in lichte-, diepe- en REM-slaap geweest bent. Daarnaast kunnen sommige horloges bijhouden of en wanneer je snurkt en of je praat in je slaap.

Beddengoed:

Voor een goede nachtrust heb je goede ventilatie nodig, dus dat betekent ook een goed ademende stof. Kies daarom voor luxe beddengoed. Dit zijn vaak lichtgewicht materialen die je het gevoel geven dat je in een hotel of een spa ligt. En als je dit gevoel in de ochtend vast wil houden kies dan ook meteen voor bijpassend badtextiel voor in de badkamer. 

Niemand wil knikkebollend achter zijn bureau zitten of sloten koffie drinken om de dag door te komen. Dat is een goede voedingsbodem voor een burn-out. Goede slaap-hygiëne is een absolute must om de prikkelrijke wereld van de eenentwintigste eeuw aan te kunnen.